Pages

Wednesday, January 04, 2012

What I share is what I know.

Kenapa blogging? Antara soalan yang pernah diajukan kepada aku. Juga diselitkan mengapa life menjadi main idea untuk blog ini. Kenapa eh? Aku pun tak sure. Actually aku pernah ada blog(lain) sebelum ini. Sebelum ni berkisar mengenai sukan bola sepak. Aku agak berminat dengan konsep macam tu, cuma pada aku...aku belum cukup mahir untuk memperkatakan atau memberikan komen lebih-lebih lagi corak permainan, taktikal atau sebagainya tanpa mendengar nasihat orang yang lebih bagus...Untuk blog macam tu, aku perlukan bahan bacaan atau sumber yang 'reliable' dan lebih sahih. Kalau aku tulis tentang bola sepak antarabangsa tapi just baca daripada Goal.com atau ESPNstar.com sahaja, semua orang boleh baca dan tahu dulu sebelum aku. Aku juga perlu mendapatkan pandangan pakar atau pun first view dalam info yang aku dapat sebelum aku ulas. Itu bukan perkara mudah memandangkan kebergantungan aku pada internet wifi hostel yang slow dan kerjaya aku sebagai pelajar. Aku minat tapi terbatas sebab keadaan.
Aku suka meluaskan pengetahuan dalam dunia bola sepak, tapi agak bias jugak kalau aku lebih cenderung update tentang bola sepak eropah lebih daripada tempatan. Mungkin pada aku, kualiti luar lebih bagus. Tapi bila sembang dengan kawan-kawan atau baca berita...aku sedar betapa ceteknya ilmu aku tentang bola sepak tempatan. Aku lebih menonton liga luar maybe kerana mutu dan kualiti permainannya...tapi aku rasa macam tak syok pulak kalau lebih-lebihkan liga luar daripada liga tempatan kita.So aku decide untuk stop blog tu.

Sekarang, aku mulakan balik blog ni antaranya sebab aku rasa aku nak share tentang simple life dan benda-benda biasa yang berkait di sekeliling kepada, dan membawanya kepada perkara di sebalik kebiasaan itu. Aku suka lihat di sebalik sesuatu perkara atau pun overthink benda-benda simple. Jadi aku gunakan view yang aku dapat tu untuk dishare kepada semua orang yang membaca. Aku sayang life aku. Begitu juga korang sayang life korang. Tapi tak salah untuk korang belajar daripada life aku dan begitu juga aku untuk belajar daripada life orang lain. Pendidikan itu luas beb.

Aku juga suka share apa yang aku tahu atau baru dapat tahu, sebab bagi aku. Perkara-perkara macam ni, even kadang-kadang remeh pun..ada perkara di sebalik setiap kejadian. So aku decide 'life' as the simplest topic I can share. Benda-benda yang ada di sekeliling kita. Benda yang normal. Yang real. Dan paling penting, benda paling sahih boleh dishare kepada semua orang. Sebab kita yang lalui sendiri life kita.

Ada jugak pasal aku suka mengingat kepada kepahitan zaman silam. Ada yang aku regret, tapi aku bukan nak buat rintihan sesalan ke apa. Just untuk kita belajar sama-sama dan jangan buat mistake yang aku buat. Sebab aku lebih suka orang di sekeliling aku taknak ada regret atas apa yang telah berlalu, instead belajar untuk menerima hakikat, get on board to your life..and move on! Aku tak tahu kenapa. Lebih bersikap ingin tahu sekarang. Bersikap mengambil berat even aku pernah ingat yang aku bukan macam tu dulu..Mungkin kerana pengalaman, kekecewaan dan benda-benda yang pernah berlaku dalam life aku buatkan aku belajar untuk cuba menjadi insan yang lebih baik. Dan aku memilih untuk melibatkan orang di sekeliling untuk belajar bersama-sama. Life is a joy to hold, sharing it wasn't that hard.

"When I write, I don't want tho show how regretful I am..Just want to make sure others to learn and still enjoying the life as they should be."

2 comments:

 1. engat kan xup dte hri ni..hehe...
  wifi kat sane still xlaju lagi eh..kesian..
  anyway, congratez koz still truskan wif new entry..football?? GREAT!!

  ReplyDelete
 2. wah,tunggu ke?ahahaha....
  selagi ada idea and wifi membolehkan untuk mengepost, I will keep it on...
  thanks..aah bola, tapi sebab tak cukup sumber kan...so decided to stop....;(

  ReplyDelete