Pages

Wednesday, December 19, 2012

Kahwin lagi.

Tajuk post ini bukanlah satu yang berkaitan dengan aku, bukan juga satu keinginan..err..tapi just untuk share tentang majlis perkahwinan yang berlangsung baru-baru ini. Pada 15 hb Disember 2012, Sabtu yang lalu, aku yang kurang gemar sebenarnya muncul di majlis-majlis perkahwinan telah melangkah kaki ke majlis perkahwinan rakan sekolah aku, yang pertama dalam batch kami. At first, aku fikir.. "1st dalam batch musti ramai orang yang datang (i mean budak2 batch aku), then dengan tanpa berfikir panjang aku pun pergi. Tengok-tengok perempuan je yang ramai, laki, cet. Nasib baik dua orang best friend aku masa sekolah ada, kalau tak melanguk la aku kat situ taktau nak borak apa.hahaha.










Penulis tidak gemar serius ketika ambil gambar

























Lepas kenduri tu, ada salah seorang rakan belanja kami makan di bistro di daerah Kuala Pilah ini..dah lama tak datang since sekolah di sini. Apa-apa pun tahniah buat pasangan Aniza dan Ezham, semoga berkekalan. It's nice to meet up with old friends :)

Saturday, December 08, 2012

7 hari straight tak boleh tidur malam.

Okey hari ini adalah official- 7 hari berturut-turut aku tidur dalam pukul 9 pagi hingga 2 petang. Isnin sampai Khamis aku joging,tak tidur sampai pukul 7 pagi then keluar joging kat taman bandar. Semalam aku tak jog sebab nak solat Jumaat tengah hari tu, try tidur tak boleh jugak. Pukul 8 baru lelap,pukul 12.30 tengah hari bangun. Malam tadi, aku try lagi pukul 2 dah baring. Again, tak boleh tidur. Arghhhhhh..straight tujuh hari aku tengok perubahan dari malam ke siang, matahari terbenam hingga matahari terbit. 


Tak tahu puncanya, mungkin terlalu banyak berfikir. Ada banyak benda berpusing dalam kepala ni, tapi aku tak boleh nak elak. Try buat benda lain, try bagi badan penat. Minggu depan ada something big happening, harap-harap aku dapat berita yang melegakan. Nak lupakan sekejap semua benda. Masih mencuba. Huuuuuuu

Friday, December 07, 2012

Take A Bow by Taeyeon

Lately aku rajin usha-usha Youtube rather than aktiviti biasa aku iaitu wikireading. Sebab rajin nak tengok lagu-lagu and video clip baru. Bila kita bukak satu video tu pasti ada suggestion kat tepi-tepi tu kan? Tengok-tengok aku terjumpa ni. Lagu 'Take A Bow'(song by Rihanna) cover by Taeyeon. FYI, Taeyeon ni leader kumpulan Girls Generation. Aku minat suara dia, and agree yang dia ni masuk group Girls Generation/SNSD mostly sebab bakat dia.Mula-mula tertarik dengan lagu tema drama 'Athena:Goddess of War' yang dia nyanyi. Memang sedap suara dia. Then jumpa dia cover lagu Rihanna ni pulak.hehe. Apa yang aku perasan bila tengok Korean Reality TV Show macam RunningMan, diorang punya English sangat tak berapa. Mostly pronouncation memang out. Tapi Taeyeon ni nyanyi ok la jugak, what attract me the most is the voice :)



*Make sure tutup dulu music kat blog ni before play.hehehe

Great drink, save more :)

Sebagai peminat tegar 'ice lemon tea', minuman refreshing yang menyegarkan tekak anda di kala hari panas mahupun hujan, aku selalu membelinya lebih-lebih lagi kalau kat hostel. Kalau kat rumah ni dah kurang la sebab takkan asyik nak beli je kan. Kebetulan last week aku bertugas membeli barang-barang dapur di pasar raya berhampiran. Cari punya cari, belek punya belek, tengok list, pergi part frozen, part sayur, boleh kata semua la. Then aku terjumpa satu partisyen di bahagian paket-paket kopi, teh dan sebagainya. Kuning menyala, tertarik saya.

Lipton Ice Tea Litro Pack
 

 Aku tengok kat kotak tu, tulis lipton ice tea,lemon flavor, pek litro. Aku fikir eh senang ni nak bancuh, kalau nak minum je bancuh macam nescafe three in one. "Eh mudah ni.." lalu aku pun masukkan dalam troli. Bila sampai rumah, malam tu aku try la nak buat. Then, alamak....besar gedabak dia punya paket dalam satu kotak tu. Ada 5 je. Memang untuk bancuh sekali 1 liter punya. Mula-mula rasa leceh. Aku tangguh dulu. Besoknya aku haus, rasa nak buat la  pulak. Then aku try bancuh..Keluarkan botol air/jag yang boleh letak dalam peti ais, bancuh 1 paket dalam tu. Pekat sebenarnya, so korang boleh buat 1 1/2 liter, cuma tambah gula sikit.

Voila! 1 jug of thirst quencher


Sekali buat boleh tahan 4 or 5 hari, letak je dalam peti ais. Kalau aku dah sejuk tu letak ais dalam cawan/mug, tuang. Perghhh memang best. Masa bancuh korang boleh tentukan nak manis ke, nak kurang  ke terpulang. Tapi yang penting puas hati. Kotak ni between rm5-6 je tak silap aku and dalam tu ada 5 pek litro (1 pek untuk bancuh 1 liter). So quite great value for a nice drink. Less calorie too :)

Thursday, December 06, 2012

Compatibility vs Chemistry



Dalam sesuatu hubungan(relationship), pasti ada beberapa faktor yang diambil kira. Katakanlah korang nak start something ni, pasti korang kenal-kenal dulu kan? Dalam masa mengenali tu mesti ada benda atau faktor yang korang lihat pada seseorang tu dalam menentukan..is she/he is the one? 
#Ok diagnosis aku ini adalah untuk real relationship, bukan untuk temporary fling, scandal or ape2 lain yang tidak berkenaan.

Dua faktor major dalam menentukan pemberatan dalam memilih pasangan itu yang aku nak share kali ini ialah 'Compatibility' dan 'Chemistry'. Compatibility atau olahan dalam bahasa Melayunya ialah kesesuaian, faktor melengkapi dan lebih menjurus kepada faktor luaran. Contohnya status keluarga, status kewangan, kerjaya, pelajaran, hobi,kecenderungan dan sebagainya. Sebagai contoh.. seseorang itu melihat pasangannya itu seorang yang bekerja sebagai doktor dan dia adalah seorang jururawat. Dan melihat itu sebagai satu kesesuaian kerana faktor kerjaya yang saling berkaitan. Antara lain juga melihat kepada pasangannya itu mempunyai kecenderungan atau hobi yang sama, dan juga minat terhadap genre movie atau lagu yang sama. Itu semua adalah compatibility. Mencari persamaan dalam sesetengah aspek untuk memudahkan kehidupan bersama.


Manakala 'Chemistry' lebih melibatkan perasaan. Kadang-kadang diri sendiri tak tahu, anda terserempak dengan seseorang ini ketika di konsert misalnya. Bila meluangkan masa seketika bersamanya, anda rasa dia sesuai. Even bila mengetahui yang minatnya yang berlainan atau kecenderungan serta kerjaya yang tidak seperti yang anda bayangkan, anda akan berfikiran semula cara untuk bertoleransi dengan semua itu. Itu adalah chemistry, anda memang menyukai orang itu. Kadang-kala, ada juga orang yang tidak tahu untuk explain jika ditanya "Kenapa kau suka dia?" even memang berlainan certain part dalam kedua-dua insan ini.Memang selalu berlaku. Jawapannya "Aku suka dia." *Soundtrack lagu Ainan Tasneem berkumandang :P  ..Itulah chemistry. Rasa suka,selesa dan ingin bersama walaupun dalam pelbagai rintangan,halangan atau perbezaan pada individu itu.



Aku bukanlah Dr. Love mahupun Dr. Rozmey, tetapi based on experience and various observations, aku rasa kedua-dua ini penting. Cuma a little bit on the chemistry side. Sebab bila ada chemistry ni. akan ada motivasi untuk mewujudkan hubungan dan suasana yang happy untuk kedua-dua pasangan sebab dorongan daripada perasaan ini memang sangat tinggi. Akan ada tolak ansur, beralah, pengurangan ego serta penerimaan perbezaan individu. Kalau dari segi kesesuaian atau 'compatibility' ini sahaja, katakan anda mempunyai minat atau hobi yang sama, lama kelamaan akan timbul kepincangan sebab tiada dorongan untuk kekal bersama sebab tiada faktor perasaan itu. Timbul lah nanti rasa bosan, penat kerana tiada motivasi dari dalam hati untuk mengekalkannya. Namun begitu kedua-dua faktor ini amatlah penting bagi pendapat aku. Cuma perbezaan boleh diterima dan diexplore. Perasaan? Susah sikit. Only your heart knows :)


Wednesday, December 05, 2012

I'm Batman.

Genap 5 hari berturut aku tak tidur sampai Subuh. Well, memang ini adalah salah satu cara aku tak terlajak Subuh. In a way. Sebab nak harap aku tidur pukul 2 ke bawah..memang susah la.. Plus aku susah bangun. Lately sleep eluded me.. I don't know why. Maybe my biological clock had messed up. Aku dah berapa kali rasa tak sure pukul berapa aku patut tidur. Nak disiplinkan diri? Pukul 1 kadang-kadang aku dah try baring. Tapi tak boleh lelap. Kadang-kadang sampai pukul 3,4 mata aku segar lagi. Aku pun dah jarang minum nescafe sekarang. So aku tak tahu, maybe aku dah terbiasa macam tu sejak sekolah menengah.

Masa sekolah, balik dari asrama.. cuti mesti rasa nak tengok tv je..Tapi masa tu abah aku akan menguasai ruang tamu dan memicit-micit remote menonton discovery channel atau berita atau channel arab. Kalau hujung minggu dia bukak bola baru aku pergi ke situ. Takut wo, abah aku garang dulu. Takde sape berani pergi depan tukar channel masa dia tengah tengok. Kalau siang dia pergi kerja, adik-adik and mak akan tengok tv tu. So masa aku? Aku mengambil langkah pukul 12.30 malam baru start tengok TV. Hinggalah ke subuh, lepas tu jogging kat tepi-tepi estet tu. Start daripada hari tu, automatically aku akan rasa nak tengok TV time-time macam tu. Sebab selalu aku tengok Travel Channel dan AXN. Favourite aku masa tu adalah CSI, Leverage, Chuck dan segala macam lagi. Selalunya disiarkan jam 9-11. So waktu itu aku tak berpeluang tengok sebab abah aku tengok channel lain.

So what do I do? Astro biasa akan ulang cerita tu jam 12.30 onwards. So masa tulah baru aku boleh rileks tengok tv sorang-sorang tanpa gangguan. Hehe. Dan itulah kadangkala hobi baru aku bermula. Kalau boring aku main dengan kucing, takpun menghuru-harakan dapur, atau keluarkan kura-kura masukkan dalam besin dan main, dan yang paling pelik adalah keluar jalan-jalan malam kat dalam estet tu tengok bulan bintang. Lawa doh..hehe. Kalau kucing aku hilang tengah malam pun aku sanggup cari dalam kebun-kebun sawit tu, aku pun tak tahu kenapa. Aku jadi lively pada waktu malam since then.

"I'm Batman" *Suara garau

Kebodohan.

Satu perkataan je, mudah kan? Kebodohan. Mutiara kata dari aku.. "Kebodohan seseorang bukan terletak pada gred peperiksaannya".



Mungkin kerana dia nak cepat famous, atau ada member cabar dia ke Wallahualam.. Hari tu lagilah famous.. nak bogel lah..nak kerat la..macam-macam... Nasib baik bukan pakcik umur 40 tahun post benda-benda macam ni. Adik-adik, abang rasa sekarang zaman budak-budak makin pandai, makin update dan bila terjebak dengan internet dan globalisasi seawal usia ini, inilah consequence dia. 

Apa-apapun harap berubah lah ye, malu lah. Melayu pulak tu.

Musim Ikatan Kasih



Sekarang ni musim cuti sekolah, musim anak-anak bergembira. Musim bangun pukul 9, sarapan dan terus menghadap game. Atau bangun awal semata-mata nak tengok kartun. Semua ini adalah istirahat untuk kanak-kanak sekolah bergembira, tidur sepuas-puasnya, main game sepuas-puasnya, berlari sepuas-puasnya(kecuali yang berkhatan) dan juga musim untuk bercuti ke mana-mana. Di kala ini juga bagi yang mempunyai Astro di rumah menguasai remote dengan channel Ceria, Nickelodeon dan Disney dengan masyuknya. Ini adalah fenomena biasa bagi kebanyakan kanak-kanak di waktu ini. Kalendar kuda warna kuning, budak-budak pasti excited.

Oh ya, Hai. Saya Shafiq, berumur 23 tahun. So saya tak join lah tengok kartun-kartun ni. Ok tipu, mungkin sikit.Haha. Untuk aku, bukanlah nak jeles, tapi dah tak merasa benda-benda tu semua. Cuma rutin yang agak similar cumalah makan tidur. Main pun jarang. Untuk seorang pemuda berusia 23 tahun, patutnya aku cerita pasal benda yang sesuai dengan umur. Apa yang aku lihat pada musim cuti sekolah yang panjang ini, adalah musim untuk orang sekeliling aku melangkah ke alam baru. Bukan alam mutiara naga ye, tetapi alam pertunangan dan perkahwinan. Tak kiralah saudara mara, rakan-rakan, junior-junior, senior-senior, pakcik makcik, jiran dan sebagainya. Pasti musim cuti sekolah akhir tahun seperti ini merupakan salah satu tarikh faveret.

Macam baru-baru ini, ramai rakan IPG aku melangsungkan perkahwinan. Maaf sebab yang jauh-jauh aku tak dapat hadir. Oleh kerana kesempitan wang, tiada rakan travel serta transport sendiri yang berkuasa untuk bergerak jauh. Juga minggu hadapan rakan batch sekolah aku yang pertama bakal melangsungkan perkahwinan di Kuala Pilah. Itu pun aku tak pasti kerana kalau tak silap ada kenduri lain juga. Apa-apa pun akan diusahakan. Dalam minggu ini juga salah seorang member geng laki-laki batch aku di IPG bertunang dengan kekasihnya setelah lama bercinta di IPG. Bravo bravo :).. So memang musim lah cuti macam ni. Tak lupa juga kepada junior-junior dan juga rakan ragbi (Mail) serta rakan baik dari duduk estet (Along) yang masing- masing telah mengikat tali pertunangan.

Kinda raise question for myself, my turn? Rilex..It will come beybeh.haha. 

*Selamat Pengantin Baru dan selamat bertunang buat semua di sekeliling saya :)

Sunday, December 02, 2012

Closure.

Setelah dua tahun end of relationship dengan ex aku, akhirnya aku mempunyai kesempatan untuk membuat proper closure. Sebab maybe banyak benda yang buat dia tertanya-tanya dengan aku, even before ni kitorang dah bincang why it happened, dan masing-masing tak berjaya jumpa jalan kembali. Aku pun lepas tu macam nak tak nak reply apa-apa dia tanya. Salah aku jugak. Sebab nampak usaha dia untuk memenangi hati aku kembali. Tapi bila dah relationship yang on off sejak 5 tahun, perasaan tu dah jadi pudar. Semangat aku dah takde untuk merapatkan kembali benda yang sememangnya sudah rapuh. Maybe it's time for us to take a break. Sejak itu, aku menyibukkan diri di maktab, bersuka ria dengan kawan-kawan, main, makan, tidur, focus on family issues..itu sahaja. Kami jarang berinteraksi selepas itu, sebab aku sendiri yang try to let go everything slowly..

Don't get me wrong, aku juga ada interaksi dengan rakan perempuan yang lain, ada juga kenalan dan ada juga interest in searching and finding the right one. Cuma kadang-kadang aku tak perasan yang aku sering bagi 'mixed signal' then aku just treat as friend. Several of my friends told that when I'm always gave the wrong idea. Treated the girl nicely and then, slowly became friends again. Ahh, I'm so sorry. That's my bad...kadang-kadang aku tak perasan pun , tapi sebab aku dah terbiasa merutinkan diri dengan benda-benda lain, handphone aku tak terusik sangat.

Awal pagi tadi, aku bawak keluar barang-barang dari kotak yang aku bawak balik dari hostel hari tu. Satu-satunya kotak yang belum terusik. Then aku bukak, kemas tiba-tiba terjumpa this one thing...

My Favourite Kamen Rider : Kamen Rider V3


Keychain bersaiz besar ini diberi kepada aku beberapa bulan lepas, dipassing oleh Ain yang eventually kawan dengan ex aku masa kitorang still in a relationship dulu. Dia buat sendiri ni, sebab aku tau yang dia memang buat bisnes benda ni..Masa aku dapat tu aku terus gantung kat dashboard aku kat bilik. Tapi aku seriously tak ingat, aku dah terima kasih kat dia belum. Ahh teruknya aku kan? Lepas tu aku terus main badminton rasanya. My mind was still on to the same routine over and over again at that time. 

Lepas ni aku harap dia sentiasa hepi dan bahagia..I really mean it. 

"Sorry, I didn't mean to hurt you or ignore you in any way. I just needed space and tried so hard to cheer myself up on my own. I did carry a lot of burden but with our problems before, I couldn't bear to put on those burden towards you..Take care Eton. Best of luck~"


Saturday, November 24, 2012

Number faveret.Korang mesti ada kan?

Salam and good....(tengok jam)..morning! 4.00 am aku menaip blog.Bosan, baru lepas layan Man VS Food di Travel Channel. Bosan sungguh.Semenjak dua menjak ni aku menjadi penanam anggur yang berjaya. Hanya duduk di rumah bergoyang kaki tidak membuat apa-apa. Menarik dan rileks sebenarnya, rehat, tidur, makan, berguling. Tapi yang tak bestnya akan cepat bosan plus takde fulus. Pembaharuan yang ada dalam hidup aku baru-baru ini ialah aku terjebak dengan menonton 'Family Outing'. Sebuah rancangan 'variety' Korea Selatan yang merupakan keluaran stesen SBS sebelum 'Running Man'. Menarik jugak konsepnya. Tapi aku bukan nak fokus cerita pada siri tu, sebab aku harap korang dapat tengok sendiri kelawakan dan kespontanannya. hahaha.

Post aku kali ini nak timbulkan pasal topik nombor kegemaran. Tak kisahlah pada jersi ke, pada motor ke kereta ke, pada nombor rumah sendiri ke, tapi aku pasti setiap orang ada kecenderungan pada memilih satu-satu nombor itu. Contohnya macam lelaki. selalunya jersi lah jadi platform untuk melihat pada nombor yang digemari. Macam aku, obviously number 7 since sekolah. Aku akan prefer number tu every time, every game (kecuali senior dah ambil nombor tu, so mengalah). Kalau main bola untuk sekolah, coach Cikgu Kang Hook Tiang, pasti akan berkata "haaa.yang pakai jersi no 7 dengan no 9 kena perform" sebelum game. Tekanan jugak sebenarnya. Haha. Aku minat sebab aku rasa nombor ni best dan ada jugak pengaruh-pengaruh atau anasir luar yang membuatkan aku 'tertangkap dengan nombor ini.

Antaranya, yang paling awal ialah David Beckham. Korang tipu lah kalau tak kenal. Kalau tak kenal pun mesti sebab memang tak minat sukan atau tak pernah ambil tahu langsung. Beliau adalah bekas kapten skuad bola sepak England dan sekarang menghabiskan sisa kariernya di Los Angeles Galaxy. Pernah beraksi bersama Manchester United, AC Milan dan Real Madrid. Gempak dia ni. Memang legend. Dan dialah yang aku  nampak kehebatan memakai no 7 itu. Pakar set piece dan hantaran, walaupun aku memang 'lari' gila dari cara dia main, tapi he's one of my early idols.


Hensem kan? Tapi aku suka tengok ability dia in the field.


Selain tu jugak, aku meminati penyerang Spain dan Barcelona sekarang...David Villa. Pemain serangan yang boleh beraksi di posisi sayap dan penyerang tengah. Ha yang ini memang aku try imitate kat sekolah menengah. Masa tu orang lain tak nampak dia lagi, tapi aku dah rasa yang dia ni akan jadi 'star' nanti. Running boleh, shooting boleh, set piece boleh...Itu yang aku minat. Dan siap masa form 4 aku start simpan macam janggut yang kat bawah bibir tu konon nak bagi sama hahahaha bodo kan?Diam.

David Villa - Top Scorer Euro 2008

Ragbi is my main sport. Actually dalam international scene, number jersi setiap player adalah mengikut posisinya. Kalau level dalam Malaysia ni, takdelah strict sangat tapi kalau international teams, memang mereka akan organise jersi player ikut posisi. Kalau aku suppose aku pakai no 10(ikut position) tapi aku dah tak suka, dan aku membuat suka hati aku memakai jersi ragbi sekolah no 7 jugak. Tapi kalau takde, or senior dah ambil, aku berpaling arah pada 2nd choice aku iaitu no 11 sebab rugby legend, Jonah Lomu used to wear this number :). Kalau sekarang aku memang tabik respek pada kapten All Blacks Richie McCaw yang bermain di posisi number 7(flanker) itu. Bukan sebab nombor saja, tapi memang dia ganas dan paling fit dalam team. Great leader.

Richie McCaw - current All Blacks Captain no 7

The Legendary Jonah Lomu. Berat l20 kg lari 100 meter 10.8 saat langgar korang. Takut?

Pasti korang pun ada nombor faveret kan? Mesti ada sebab-sebab tertentu. Kalau takde cuba selidik hehehhe :P

Tuesday, November 13, 2012

3rd Person.

Pukul 3.44 a.m. Tap tap tap masih mencari masa menaip entri. Idea ni dah lama sebenarnya tapi everytime aku nak update blog, pasti aku terlupa. Ni baru teringat after tengok a movie I've longed to watch before. Kali ini aku nak share tentang situasi orang ketiga atau '3rd person' and sometimes can be called as '3rd wheel'. Situasi ni sebenarnya agak common dan memang boleh lihat la dalam kalangan kita. Cuba tengok kawan-kawan korang, tengok lingkungan yang besar ok. Jangan la tengok dalam bilik between korang dengan rumate je, analyze betul-betul. Pasti ada orang sebegini.

Orang ketiga ini macam-macam situasi boleh ada, teman kawan dating (tak kisah lelaki or perempuan), kebetulan ada di tempat kejadian(kawan tengah dating), terpaksa join lepak dengan couple tu or dalam certain part memang suka hangout dengan couple lain.Paling sedih bila ada feelings involved di mana dia teman orang tu kemana-mana because dia suka kat orang tu padahal orang tu dengan orang lain (T T).

Sebenarnya, benda ni pun diutarakan dalam certain-certain cerita dan dijadikan watak seperti ini. That's why aku kata situasi ni common. Jom-jom tengok!


Morgan Grimes



Morgan Grimes (Chuck - USA TV Series). Morgan Grimes adalah seorang rakan baik kepada hero siri ini iaitu Chuck. Seorang yang sangat setia, kelakar, quite obsessed dengan video games dan enjoy dengan life sendiri. Dalam siri ini selama beberapa season dia asyik melekat dengan pasangan Chuck dan Sarah Walker sehinggakan dianggap terlalu menyibuk. Namun begitu Chuck tidak pernah mengabaikan rakan karibnya ini dan menerima dia seadanya. Season 4 menunjukkan Grimes akhirnya mendapatkan teman wanitanya sendiri :)

Shuichi Nakatsu



Shuichi Nakatsu (Hanazakari No Kimitachie - Japanese Drama). Nakatsu merupakan rakan sekolah kepada hero (Sano) dan menjadi orang ketiga kepada perhubungan  antara murid baru yang datang ke sekolah itu yakni heroin (Mizuki). Dia juga yang jatuh hati kepada Mizuki terpaksa melepaskannya kepada Sano walaupun mereka bertiga selalu hangout bersama. Dia selalu menceriakan keadaan dan menyembunyikan perasaan sebenarnya. :(



Rajesh Ramayan Koothrappali


Rajesh Koothrappali (Big Bang Theory - USA TV Series). Raj merupakan seorang yang ahli fizik angkasa dan merupakan salah seorang ahli dalam geng nerd berempat yang tampil dalam siri ini. Lelaki yang berasal dari India ini mempunyai 'taste' yang agak feminin (layan novel, Tyra Banks, tengok Bridget Jones Diary, obses dengan Sandra Bullock) sehingga disangka 'gay' oleh familinya. Sentiasa melihat dan mencemburui hubungan rakan-rakannya dengan pasangan dan hanya merungut tentang dirinya yang 'lonely'.:(



Jacob Black

Jacob Black *Wooooooooo Sorak! (Twilight Saga - Film). Jacob merupakan serigala jadian dalam filem bersiri ini. Seorang yang sangat caring dan protective, dialah yang menemani dan mengisi kekosongan hati Bella(heroin) di saat Edward(hero) pergi seketika. Namun begitu, dia mengalami konflik apabila dia mencintai Bella namun Bella memilih Edward. Walaubagaimanapun dia still ambil berat terhadap Bella even Bella telah memilih Edward sebagai partner. :)



Ted Mosby



Ted Mosby (How I Met Your Mother - USA TV Series) . Ted adalah watak utama dalam siri ini namun masuk season ke 7, hanya nampak buku lali isterinya (Mother) sahaja yang diceritakan kepada anak-anaknya. Perkembangan watak yang agak menarik di mana Ted seorang yang overthinker, romantic, terlalu cepat jatuh cinta menghadapi hidup di kotaraya New York. Dia banyak kali bercinta dan hampir berkahwin dalam siri ini namun pernah ditinggalkan oleh tunangnya yang lari bersama lelaki lain di majlis perkahwinannya. Lelaki yang banyak mengalami kisah tragik namun dia tetap selalu bersama dua rakan baiknya pasangan Marshall dan Lily sehingga kadang kala menggangu intimate privacy mereka. :)




Alan Garner / Ethan Tremblay
Alan Garner / Ethan Tremblay (The Hangover& The Hangover 2/ Due Date - Films). Zach Galifianakis membawakan kedua-dua watak dalam movies ini dengan sangat berkesan. Watak pak lawak yang memecahkan perut dengan kebodohan, kegilaan dan kenaifan. Dua movie yang berbeza plotnya namun wataknya lebih kurang sama. Seorang single tegar yang sangat hyper dalam keseronokan, selalu membuat keputusan yang salah dan hidup dalam kelompok pasangan lain. Namun begitu dia adalah seorang kawan yang ikhlas dan baik hati. Not to mention, sangat kelakar :)



TED
SPECIAL MENTION : TED. (TED - Film). Ted adalah seekor teddy bear comel yang dimiliki oleh John Bennet sejak dari kecil. Ted boleh bercakap dan bergerak seperti manusia biasa dan setelah John(umur 8 tahun) membuat wish ketika tahik bintang jatuh, hajatnya adalah supaya Ted boleh hidup dan menjadi kawannya. Sejak itu, Ted hidup dan menjadi rakannya hinggalah dewasa. Ted adalah seekor teddy bear yang agak biadap, suka menghisap ganja, pemalas, suka berparti dan berfoya-foya. Namun begitu Ted still hidup bersama John dan juga tinggal bersama John dan GFnya Lori. Walaupun menghadapi pelbagai krisis dalam filem ini, akhirnya mereka hidup bersama bertiga. :)



Actually entri ini aku mention sebab aku sendiri selalu berada dalam posisi ini. Sampai ada kawan kata aku 'Kambing Hitam Sejati' sebab selalu ada teman orang dating, teman kawan balik dengan GF dia, tolong kawan berbaik semula dalam relationship, jadi orang tengah dan sebagainya. Nak buat macam mana, aku selalu mendengar masalah orang, since sekolah lagi. So aku dah accustomed to that kind of life. Bila aku dalam relationship dulu, aku pun ada jugak dengar problem, helped people in giving opinion. Bagi aku benda tu bukanlah satu beban, cuma aku rasa lega kalau dapat tolong orang release tension especially kawan-kawan. Tapi aku tengok jugak keadaan, bila aku rasa aku tak diperlukan, aku akan let go dan leave with peace. Sebab manusia ni kita tidak boleh nak perah perasaan tu setiap masa. Ada orang dia akan senang cool sendiri, sesetengah orang tak. Tapi lama kelamaan diorang akan manage sendiri dan membuat keputusan yang baik.Masa sekarang mungkin aku tiada siapa-siapa yang istimewa tapi mana tahu nanti bila aku ada masalah berkenaan perkara ini, aku ada ramai orang yang boleh diminta tolong nanti.


*Don't worry. I'll keep doing this to make others happy..and I'll leave to avoid from being other people's misery.

Sunday, November 11, 2012

TAMAT PENGAJIAN 5 TAHUN SETENGAH~

Woohoo. Post ni aku extend, patutnya Isnin lepas aku dah post. Exam terakhir aku iaitu paper PSS 3114 Wacana dan Masyarakat merupakan paper terakhir aku selama 5 tahun setengah menuntut di IPG. Lama tu, macam budak medic dah. Apa pun aku lega dapat menghabiskan exam tersebut, menunjukkan bahawa tamat sudah segala jerih perih, penat lelah menelaah pelajaran selama 5 tahun setengah di tempat yang sama. Tak perlu lagi menulis karangan setiap kali exam kadang-kadang ada yang kena buat 4 karangan sampai lenguh tenggelam daging ibu jari aku menekan pen untuk menghasilkan karya gebang di lembaran jawapan. Akhirnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Woohoooo!


Namun begitu, selepas paper tersebut kami semua pelajar semester 8(akhir) diminta tunggu di dewan peperiksaan. Kemudian, pihak Jabatan Hal Ehwal Pelajar  mengumumkan tentang prosedur baru penempatan guru, yang tidak certain lagi seperti yang kami jangka. Kami perlu mengisi borang, isi segala pencapaian dan kena tunggu dipanggil interview. Satu proses yang agak panjang dan memang 'jackpot' kena pulak kat batch kami cohort ke-3 ni. Kemudian bila aku lihat wajah rakan-rakan, masing-masing sugul. Yelah mana taknya siap pegawai HEP tu pesan lagi suruh cari kerja lain dulu. Memang perkara ini tidak dijangka dan amat mengecewakan. Malam tu sepatutnya disambut dengan kemeriahan habis belajar tidak kelihatan. Masing-masing tak berapa nak ceria seperti yang sepatutnya. Aku pula lebih happy habis exam, haha suka sangat habis belajar.

Apa-apa pun diharap kami semua dapat dipostingkan nanti. Aku lebih terfikirkan kenangan 5 tahun setengah di sini, kenangan yang awesome menyemat di sanubari.Cewah. Memang banyak memori di sini, suka duka semua ada. Semasa study week pun aku sempat membuat tradisi 'karaoke exam' untuk menghilangkan tensen. Memang every semester kami buat ni seramai 3 orang, selalunya amek pakej 3 jam (12-3 petang). Memang habis suara hahaha.


Antara lagu yang aku rasa paling sesuai aku nyanyi. Nak nyanyi lagu-lagu mainstream zaman sekarang memang sumbang hahahaha!

Sunday, November 04, 2012

Mum's Love : Priceless.



Hari ini bukanlah hari ibu, bukan jua hari jadi emak aku(next month). Tapi aku saja nak post tentang keibuan hari ini sebab teringat kat dia la.. Padahal seminggu lagi nak balik rumah. Sebab bila aku lepak sensorang, termenung jauh..pasti one of the thing yang aku fikir ialah mak aku. How she's doing? Apa yang dia buat sekarang? Apa yang ada dalam hati dan fikiran dia? Semua tu aku terfikir.

FYI, mak aku adalah single mom yang bakal mencecah umur 55 tahun pada akhir tahun ini. Seorang wanita yang tabah dan sentiasa inginkan yang terbaik untuk anaknya. Abah aku meninggal pada tahun 2007, lebih kurang 5 tahun lepas. Dan itu merupakan turning point yang sangat mengejut yang menimpa family kami. Kami juga pada waktu itu baru merancang untuk berhijrah ke Segamat, Johor..kampung halaman kami yang asal setelah 7 tahun bermastautin di Negeri Sembilan. Rumah pun dalam proses pembinaan di tanah arwah, tetapi Allah lebih menyayanginya. So satu impak yang besar dan pada waktu itu emak aku yang selama ini banyak bergantung pada arwah abah terpaksa memikul tanggungjawab yang rumit. 

Ketabahan emak memang bukan calang-calang, dia lah jadi tukang hantar adik-adik ke sekolah asrama,every weekend melawat sebab adik-adik masa tu sekolah lagi. Agak terkejut dengan kehilangan arwah masa tu, so emak memainkan peranan dengan sentiasa menemani adik-adik. Tak mahu adik-adik rasa sunyi, takut efek pelajaran, life dan sebagainya. Pada waktu itu, aku sangat bersyukur. Emak sangat kuat. Sangat tabah. Sesalan timbul. Dari sekolah rendah aku excel, masuk sekolah menengah aku malas. Belajar tak, main je. PMR selamat pulak dapat straight A, so aku jadi lagi rileks. Tak fikir pun belajar. SPM yang menghentam aku dengan realiti. Aku tau, parents aku hampa masa tu.

Lepas SPM, Alhamdulillah aku lepas masuk ke IPG. Arwah sempat tengok aku masuk. Nampak kegembiraan mereka. Tekad aku? Nak jadi anak yang baik insyaAllah. Tak nak jadi hot headed macam dulu, nampaknya, jadi bakal cikgu ni agak menolong aku. Sejak awal masuk, nampak perubahan diri aku. Harap berkekalan insyaAllah. Dan..tak mahu susahkan emak lagi. Even emak still berusaha untuk menyenangkan hati anak-anaknya, aku harap dapat tolong ringankan beban dia. Terima kasih mak :)


Friday, November 02, 2012

Omeynyew bela Pet.

China has this "panda diplomacy" and this one will be sent to Japan as an friendship envoy. For the safety reason he sits as a passenger with his feeder, not in a cage. Fastening the seat belt, wearing a diaper, eating bamboos


Sebagai seorang pencinta haiwan berbulu, sudah pasti aku akan berasa geram melihat binatang berbulu comel seperti gambar di atas. bayangkan korang boleh bawak panda ni merata-rata. Tapi malangnya panda tergolong dalam kategori haiwan hampir pupus. So memang satu isu sensitif dan amat sukar untuk seseorang itu membela panda secara peribadi. Dekat Malaysia pun baru dua ekor baby panda yang dihantar dari China sebagai tanda hubungan diplomasi. Currently panda tu ada di Putrajaya. Bukan kat pejabat PM ye jangan salah faham, aku pun mengamuk kalau letak kat pejabat. Letak di pusat jagaan dalam taman tema air di sana.(Kalau tak silap). 

Oh ya, sebenarnya membela binatang ini sebagai 'pet' ada faedah-faedah tertentu yang memberi kesan kepada tuannya.Tak percaya? Menurut beberapa laman sesawang yang aku explore beberapa hari ni (helpguide,care2living,healthline), terdapat beberapa kelebihan dalam membela binatang ini. Yang pertama sekali ialah, paling selalu disalah faham ialah kalau kita membela kucing atau anjing(bg yg non muslim), budak-budak mudah alergik pada bulu dan senang dapat asma atau semput atau lelah, betul?? Hihi sebenarnya bukan..

Berdasarkan kajian yang telah dibuat, membela binatang seperti ini mengurangkan risiko alergik dan asma. Kenapa? Sebab bila mereka didekatkan dengan kucing atau anjing dari kecil...sistem imun mereka akan lebih kuat dan lebih immune. Sistem badan mereka akan berkembang dengan satu rangsangan yang lebih kuat, maksudnya semakin membesar, seseorang yang telah biasa dekat dengan binatang ini tidak akan menghadapi kesukaran dalam fizikalnya untuk melawan penyakit dan menghalang kuman. Terbalik bukan dari apa yang kita selalu expect?

Lepas tu, membela binatang ni dari aspek psikologinya dapat mengurangkan stress. Cuba tengok kat facebook tu, kadang-kadang ada orang share gambar kucing buat aksi-aksi comel. Kepala dalam baldi la, kucing tengah menjahit la, kucing tengah garu punggung awek la, macam-macam. Bila tengok gambar-gambar macam tu je pun  ada yang dah menyasau like, suke dalam hati "eee chomelnyeeeewww", pastu komen 'comel' sampai ratus2 like. Tu baru gambar. Bila dah kucing tu korang bela and buat depan mata dengan gelagat yang memikat, tak ke rasa cam lega and kelakar. Padahal kita dengan kucing je dalam satu bilik, tapi in a way dia boleh membuatkan kita rasa relaks.

Stress tak?


Menurut kajian juga, membela binatang seperti kucing mengurangkan risiko serangan jantung. Yelah mana taknya, bila dia dah kurangkan stress kita.Pasti kita akan relaks dan secara tidak langsung tekanan kita akan menurun. Bukan dengan gelagat dia sahaja, malah bila kita belai, jaga, beri makan, sediakan tempat berguling. Kita sebagai manusia mesti ada rasa kesian tau empati yang melihatkan keadaan kucing tersebut dan tak mahu dia menderita.

Motivasi dari haiwan? Agak pelik bukan. Tapi di negara barat memang dinasihatkan untuk pesakit-pesakit kronik seperti kanser untuk membela 'pet' seperti kucing atau anjing. Membela binatang seperti ini disyorkan kerana mereka inilah yang paling setia dan sentiasa duduk menemani. Bila dah rapat, kasih sayang dan tanggungjawab menjaga yang makin dalam itu membuatkan pemilik membina hubungan yang unik, yang mampu meningkatkan semangat dan motivasi dalam diri untuk terus hidup. Satu tonik yang agak baik.

Aku memang dulu membela ikan, kucing dan kura-kura namun hidup berpindah randah menyekat aku sekarang. Tapi kalau dah ada tempat tetap aku rasa cam nak bela semula la. Hedgehog mungkin?heehe :)


Friday, October 26, 2012

Salam Aidiladha :)

Sekarang dah masuk 26 Oktober 2012, 10 Zulhijjah 1433 Hijrah. Aidiladha ni berbeza dengan Aidilfitri sebab masa ni umat Islam seluruh dunia akan berkumpul di Mekah untuk mengerjakan ibadah haji. Begitu juga umat Islam yang lain di seluruh dunia juga akan melaksanakan ibadah qurban. Satu perayaan yang meriah sebenarnya. Sepupu aku yang belajar di Mesir berkata, negara-negara Arab menyambut Aidiladha dengan penuh meriah sekali. Kalau Aidilfitri tu, 1 Syawal semua orang kat sana just solat sunat dan lepas tu terus buat semula kerja masing-masing. Aidiladha lebih meriah. :)



Tentang ibadah qurban, aku nak share sikit tentang ini sebab aku rasa dulu masa sekolah lebih banyak expose pada ibadah haji.

Qurban atau Udhiah bermaksud menyembelih haiwan yang tertentu jenisnya daripada ternakan yang dikategorikan sebagai al-an'am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), biri-biri dan kambing pada Hari Nahr atau Hari Raya Haji (10 Zulhijjah) dan pada hari-hari Tasyrik (11,12 dan 13 Zulhijjah) kerana bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.
HUKUM MELAKUKAN IBADAH QURBAN
  • Imam Syafie berpendapat hukum melakukan ibadah qurban ini adalah sunat Muakkadah iaitu sunah yang amat digalakkan atau dituntut ke atas setiap individu Muslim yang merdeka, berakal, baligh lagi rasyid serta berkemampuan melakukannya sama ada sedang mengerjakan haji ataupun tidak sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

  • Makruh meninggalkan ibadah ini bagi orang yang mampu melakukannya.

  • Hukum qurban ini menjadikan wajib jika seseorang itu telah bernazar untuk melakukannnya atau telah membuat penentuan (at-ta'yin) untuk melaksanakannya seperti seseorang berkata "lembu ini aku jadikan qurban". Jika tidak dilakukan dalam keadaan ini maka hukumnya adalah haram. Daging qurban wajib (nazar) tidak dibenarkan untuk dimakan oleh yang empunya qurban dan tanggungannya.

So bila tengok ibadah qurban ni, satu ibadah yang memberi manfaat sebenarnya kepada umat-umat Islam. Bila aku tengok kat Malaysia ni sahaja, tengok orang ramai gotong royong and bantu membantu menyediakan binatang untuk Qurban ni. And semua orang keliling dapat merasa dan menerima pemberian daging Qurban ini. InsyaAllah jika kita dah mampu nanti, jangan lupa melaksanakannya. Yang penting niat :)



Salam Aidiladha dari pemilik blog Poke! -  Doodle Man. :)

Thursday, October 25, 2012

FASA YANG MELETIHKAN



Apa yang aku expect bila dah nak habis final semester ini ialah. "Ohh dah siap AR(Kajian Tindakan) mesti rileks2 ni." Ternyata jangkauan aku meleset. Lepas dah siap AR, dah bentang dah..nak kena tunggu approval dulu dari lecturer. Oh ya, approval yang diberikan masih belum tiba. Baru-baru ini aku dah hantar draf ke-3 sedangkan kawan-kawan lain berpusu-pusu ke ibu kota untuk menjilid AR mereka. Kelas aku ni baru nak terkedek-kedek buat lagi draf ke-3. Improvement yang aku kena buat dari draf ke-2 ialah justify certain pages yang aku termiss, tukar font muka surat dan buang certain lining dalam jadual aku. Kena print semula jugak 65 page warggghhhh. Thinking about it just make me really tired. Bukan apa, memang susah nak grad ni. Cuma harapan aku, permudahkanlah kerja kami. Bukan itu sahaja student kat sini kena hadap, aktiviti IPG lagi, KISSM (Kursus Induksi Sistem Saraan Malaysia), final exam dan temuduga SPP. Semua tu kena handle dalam tempoh 2 bulan last ni.

Banyak juga aktiviti last sem 8 yang kena drop, sebab memang perancangannya tidak disangka jadual kami di hujung-hujung semester sepadat ini. Kursus, kursus, taklimat, aktiviti, taklimat. Selasa baru ini, aku baru sahaja habiskan exam KISSM. Jika tak lulus, tak sah jawatan. Wah. Memang menduga. Taklimat SPP nanti lagilah, tak lepas tak boleh posting. Nasib baik kelas kurang, tapi aktivitinya terlalu banyak. So nak fokus satu-satu tu jadi penat untuk memikirkannya. Harap aku dapat habiskan sem ni dengan baik, AR dapat jilid sebelum habis dan paling penting nak spend time dengan kawan-kawan. 5 tahun setengah bersama, ni 2 minggu last untuk kami tempuh bersama. Last hurdle. :(

Trending #JODOH

Salam pembaca-pembaca budiman sekalian. Sekarang tiba-tiba rasa nak opening line post ni dengan pembuka kata yang kununnya nampak macam orang bahasa sikit.haha. Anyway, aku perasan yang sekarang ni ada satu trend di mana selalu mesti je ada kat mana-mana laman sosial pun. Cerita pasal jodoh. Hoho, bagi yang sedang bercintun pasti tak risau sangat aku rasa sebab mereka sudahpun menjumpai pasangan sehati sejiwa UNLESS mereka ini tidak bercinta untuk masa depan, cuma satu fasa dalam kehidupan yang ditempuhi sebagai pelengkap syarat. Atau bercinta dan hanya melihat apa yang akan berlaku, "kalau ada, adalah..  " begitu katanya. 

Bila aku baca post-post di twitter mahupun FB, bila share pasal jodoh, ada tarikan di situ. Ini kerana rata-rata orang kebanyakannya menganggap satu benda penting untuk difikirkan untuk golongan yang belum mendirikan rumah tangga.(err..yang dah kahwin tu toksah la nak fikir kan.) Kalau rasa tak penting atau tak rasa benda tu menarik, takdelah orang yang menyasau gi like, retweet atau share benda tu kan. Obviously benda ni jadi suatu tarikan. Jodoh itu rahsia Allah, rahsia yang membawa kepada sesuatu yang membahagiakan (kahwin). Siapa yang tak happy kan? Cuba kalau kawan-kawan korang yang terdekat kahwin. Pasti korang pun akan tumpang bahagiakan? Walau seseorang tengok ex dia kahwin dengan orang lain pun boleh happy and wish kebahagiaan, apa tah lagi rakan baik. :)

Cakap pasal jodoh, ada yang kata pada aku. "Lelaki senang la...terus pinang je.Perempuan kena tunggu". Aku tak nafikan benda ni tapi aku tak nampak 'kesenangan' di situ. Kedua-dua pihak kena ready untuk satu komitmen besar untuk satu jangka masa yang  panjang- seumur hidup. Kalau ada duit, terus kahwin. Padahal diri tak ready, boleh mengundang masalah. Cinta lepas berkahwin memang digalakkan. Tapi konteks tu kena faham betul-betul. Bukan dah ada duit, kahwin terus. Tapi mampu dan bersedia untuk memikul tanggungjawab untuk bersama dengan pasangan masing-masing. Bila dah kahwin baru bercinta, dua-dua dah ready barulah ok :)



* Memang benda yang baik, namun persoalannya.Adakah kita bersedia ? :)

Saturday, October 20, 2012

A day to remember.(Kuantan Trip)

Parking Hotel

Finally..setelah beberapa tahun di IPG Afzan, masuk ke semester akhir. Melihatkan rakan-rakan dari unit lain boleh kata every year buat trip, kami pun akhirnya buat juga. Trip ke Kuantan Yeah! Trip selama 3 hari 2 malam ini dirancang bersama-sama bagi menyambut tahun dan semester akhir kami di sini, di samping kelas kami memang tak pernah buat trip. Paling jauh pun berbuka puasa bersama di Pahang Club (Restoran terkenal di daerah Lipis)..hahaha. Trip ini pada mulanya rahsia tapi akhirnya kantoi jua dengan budak2 lain. Sebab apa rahsia? Maybe sebab kami nak biarkan perjalanan lancar tanpa kawan2 lain membahan kami sebelum pergi lagi.hehe. Sebelum sampai hotel kami sempat la berjalan melalui daerah-daerah di Pahang ni macam Jengka dan Maran, serta dapat la melihat Stadium Darul Makmur, tuan rukmah SUKMA baru-baru ni :)
Stadium Boh!

Trip kami ni asalnya BBQ je, tapi dipanjangkan jadi satu percutian bersama. Kami dengan bantuan salah seorang rakan kami di Kuantan telahpun menempah hotel di Pantai Balok (Muara Beach Resort) dengan harga yang agak berpatutan dan memang betul-betul depan pantai. So memang lepak dapat rasa la angin pantai bertiup di muka. Nice View. Sampai sahaja aku dan beberapa rakan lelaki melakukan upacara terjunan bebas di dalam swimming pool kecil. Aku dan beberapa rakan memang pantang nampak kolam ni. Hahahah. Takpelah, release tension buat kajian tindakan.

Gimrama Kolam Renang


Hari kedua bermula agak relaks. Kami habiskan masa dengan menikmati air laut, tak cukup mandi laut swimming pool pulak. Then kami pergi makan and terus bergerak ke rumah rakan di Kuantan tu sebab kami ambil barang persiapan untuk BBQ malam tu. Aku seperti biasa bermain dengan api, setia duduk di tepi bara. Taktau memang minat pelik, tapi dari kecik aku suka membakar. Agak bahaya kan?hahaha. Syok gak bakar ayam. Kenyang dek bau dia je. Tapi aku tak tipu, aku makan jugak lepas tu.Haha. Selain itu ada jugak acara tukar hadiah dan ucapan ringkas. Esok tu (Ahad) kami pun bergerak pulang. Even penat dan sunburn all and all memang satu pengalaman yang menyeronokkan. :)

Aye Bako
Acara air masin

Acara melontar penyu
Terjunan Bebas yang menyakitkan hati ramai pihak hahahha
Makan besau
Yeah!Unforgettable :)