Pages

Thursday, June 27, 2013

Alhamdulillah, panggilan telah tiba.

Dah lama tak update blog, dah hujung bulan barulah update. Antara faktornya ialah

1.Sibuk menghabiskan menonton cerita dalam external
2.Sibuk bermain game dengan suka hati
3.Sibuk menonton Piala Konfederasi secara live dari pukul 3 pagi-8 pagi.
4.Cuba menikmati saat-saat akhir sebab rumors posting 1 Julai.

Tengok-tengok memang betul posting 1 Julai. Alhamdulillah. Pada 24-25 Jun telah ditetapkan negeri penempatan masing-masing. Aku berasa sedikit lega sebab kekal di semenanjung, dan dapat negeri sendiri, Johor Darul Takzim. Separuh (atau lebih separuh) dari kelas aku dihantar ke Sarawak dan Sabah. Memang betul nisbah 4/5 dari batch kami akan dihantar ke sana dan memang benar ketiga-tiga negeri ini (termasuk Johor) yang memang kosong. Pilihan pertama aku masa isi borang posting tahun lepas adalah Johor, itupun setelah melalui drama keluarga bila dengar aku nak isi Sabah Sarawak tahun lepas. Alhamdulillah, sekarang mak aku tinggal seorang kat rumah sekurang-kurangnya aku takdelah pergi jauh mana. Still dekat dengan dia kalau ada apa-apa hal aku boleh attend. Bersyukur sangat, lebih-lebih lagi tengok mak lega sikit bila nama 'Johor' tu keluar. 




Namun begitu,terfikirkan kawan-kawan lain yang ke Sabah Sarawak, aku doakan mereka dapat penempatan yang baik, tiada masalah dan dipermudahkan urusan. Bukan senang nak pergi sana kalau hati tak kuat, mohon dipermudahkan. Semoga kami semua dapat menjadi warga pendidik yang dapat menempuh apa jua cabaran dan dapat menjalankan tugas dengan baik.

Aku pun still nak tahu nasib rakan yang tak lulus temuduga SPP(Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran), mereka dah habiskan 5 tahun setengah belajar di IPG, dan oleh kerana temuduga selama 40 minit, masa depan mereka dalam perguruan ditutup begitu sahaja. Harap nasib mereka dibela dan dapat meneruskan kerjaya ini.

Apa-apa pun semoga kami semua dapat 'adapt' dengan baik di sekolah dan dapat mengajar setelah 8 bulan tinggalkan IPG. Berkarat wooo !

Tuesday, June 04, 2013

Lulus SPP, Konvo pun setel. Now what?

Alhamdulillah, sebenarnya aku dapat tahu before konvo lagi..cuma lupa nak post. Rasa cuak dan gusar kerana temuduga Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran pada bulan Mac telah aku hadiri, tapi malangnya aku rasa aku banyak tersilap dan kata-kata penemuduga yang berjaya memberi permainan psikologi kepada minda aku untuk tempoh beberapa bulan sebelum result temuduga ini keluar. Akhirnya pada tarikh seminggu sebelum konvokesyen, aku telah mendapat jawapan untuk keputusan temuduga tersebut.





Temuduga sudah, konvo sudah. Apa yang tinggal adalah untuk menunggu posting yang tak kunjung tiba. Sangat penat sebenarnya menunggu, dah masuk bulan Jun dah. Separuh dari umur 24 tahun aku dihabiskan di rumah nampaknya. Banyak rumors, tapi apa yang aku tunggu adalah berita rasmi. Harap tidaklah lama lagi. Amin... :(

Mari Belajar Menyanyi :)

Hehe, saje nak share video tentang cara belajar menyanyi mengikut gaya artis-artis terkenal masa kini. Lawak, enjoy :)


Friday, May 31, 2013

Convocation Day :D

Lama tak update...busy, malas dan asyik layan tv series menjadikan aku terlupa sekejap dengan kewujudan blog ini. Hari ini aku nak share tentang hari konvokesyen aku yang berlangsung di Putrajaya International Convention Center (PICC) pada 28 Mei yang lalu. Konvokesyen yang berlansung selama 4 hari ini (termasuk raptai) merupakan konvokesyen bagi graduan PISMP ambilan Januari 2009 bagi semua IPG di seluruh Malaysia. Aku dapat sidang 4, pada petang 28 Mei tersebut, kerana konvo ini mengikut 'course' masing-masing. So ada juga kawan-kawan IPG sendiri yang tak sempat nak jumpa :(

Banyak cabaran sebenarnya dalam konvokesyen kali ini...ada yang sesat, ada yang tercicir masa follow kereta depan, ada yang salah masuk simpang lepas tu terus sampai ke KL..macam2..memang rasa macam movie 'The Hangover' dah.hahaha.

Apa yang paling buat aku happy ialah dapat jumpa kawan-kawan setelah sekian lama sejak habis belajar. Dan terkilan ialah mungkin adalah kali terakhir untuk berjumpa bagi sesetengah dari kami sebab lepas ni dihantar entah ke mana kan...harap-harap dapat jumpa balik geng-geng ni nanti..

Mak dan Adik Bongsu

Sahabat Johor 'thick and thin' haha

Adik jumpe patung blonde raccoon.power seyh

Bersama lecturer yg tak pernah marah


Sesi awal

Blonde Raccoon

Bersama classmate
Pullman

Walaupun agak hiba sebab arwah abah tak sempat tengok aku konvo, dan adik beradik lain tak dapat datang.. happy bila tengok mak happy dan dapat jumpa geng-geng kat sana.huhu.. Apa pun, aku still menunggu posting sekarang..harap-harap tak lama lagi..aminnn

Thursday, May 16, 2013

Selamat Hari Guru!

Penulis yang juga bakal guru ingin mengucapkan 'Selamat Hari Guru' buat semua warga pendidik..Emak penulis juga tidak dilupakan kerana dari awal telah mengajar dan memperkenalkan penulis kepada banyak perkara supaya penulis bersedia sebelum melangkah ke alam persekolahan, seterusnya guru-guru tadika, sekolah rendah, sekolah menengah, sekolah memandu, tusyen serta pensyarah Institut Perguruan. Kerana anda semua telah memberikan sumbangan yang besar terhadap hidup penulis sehingga ke hari ini. 

Malam tadi terjumpa satu lagi comic maker di internet dan tanpa membuang masa penulis cuba untuk menyampaikan mesej ringkas mengenai seorang 'guru' sempena sambutan Hari Guru ini :)

Klik komik kalau nak bagi besaq