Pages

Thursday, June 27, 2013

Alhamdulillah, panggilan telah tiba.

Dah lama tak update blog, dah hujung bulan barulah update. Antara faktornya ialah

1.Sibuk menghabiskan menonton cerita dalam external
2.Sibuk bermain game dengan suka hati
3.Sibuk menonton Piala Konfederasi secara live dari pukul 3 pagi-8 pagi.
4.Cuba menikmati saat-saat akhir sebab rumors posting 1 Julai.

Tengok-tengok memang betul posting 1 Julai. Alhamdulillah. Pada 24-25 Jun telah ditetapkan negeri penempatan masing-masing. Aku berasa sedikit lega sebab kekal di semenanjung, dan dapat negeri sendiri, Johor Darul Takzim. Separuh (atau lebih separuh) dari kelas aku dihantar ke Sarawak dan Sabah. Memang betul nisbah 4/5 dari batch kami akan dihantar ke sana dan memang benar ketiga-tiga negeri ini (termasuk Johor) yang memang kosong. Pilihan pertama aku masa isi borang posting tahun lepas adalah Johor, itupun setelah melalui drama keluarga bila dengar aku nak isi Sabah Sarawak tahun lepas. Alhamdulillah, sekarang mak aku tinggal seorang kat rumah sekurang-kurangnya aku takdelah pergi jauh mana. Still dekat dengan dia kalau ada apa-apa hal aku boleh attend. Bersyukur sangat, lebih-lebih lagi tengok mak lega sikit bila nama 'Johor' tu keluar. 
Namun begitu,terfikirkan kawan-kawan lain yang ke Sabah Sarawak, aku doakan mereka dapat penempatan yang baik, tiada masalah dan dipermudahkan urusan. Bukan senang nak pergi sana kalau hati tak kuat, mohon dipermudahkan. Semoga kami semua dapat menjadi warga pendidik yang dapat menempuh apa jua cabaran dan dapat menjalankan tugas dengan baik.

Aku pun still nak tahu nasib rakan yang tak lulus temuduga SPP(Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran), mereka dah habiskan 5 tahun setengah belajar di IPG, dan oleh kerana temuduga selama 40 minit, masa depan mereka dalam perguruan ditutup begitu sahaja. Harap nasib mereka dibela dan dapat meneruskan kerjaya ini.

Apa-apa pun semoga kami semua dapat 'adapt' dengan baik di sekolah dan dapat mengajar setelah 8 bulan tinggalkan IPG. Berkarat wooo !

1 comment: