Pages

Friday, June 15, 2012

Euro 2012 dah datanngggg

Seperti yang anda tahu, setiap dua tahun kaki bola sedunia akan menunggu event besar bola sepak dunia iatu Piala Dunia dan Kejohanan Eropah atau lebih dikenali sebagai EURO. Kedua-kedua event ini berselang selama dua tahun contohnya Piala Dunia 2006, Euro 2008, Piala Dunia 2010, Euro 2012 dan seterusnya. Of course lah Piala Dunia lagi besar event nya kan sebab dah nama pun dunia. Tapi Euro ni pun tidak kurang gempaknya sebab kebanyakan kuasa besar bola sepak dunia berada di benua ini.
Tuan rumah Euro pada tahun ini ialah Poland dan Ukraine. Tahukah adik-adik? Kejohanan Euro ini merupakan kejohanan sukan besar yang pertama dianjurkan oleh kedua-dua negara ini. Malaysia pun dah pernah jadi tuan rumah Sukan Komanwel.


Sebanyak 16 pasukan yang bertanding dan selain tuan rumah, semua 14 negara bermain di pusingan kelayakan untuk menyertai kejohanan ini. Bukan siapa cepat daftar, dia dapat ya adik-adik.
Pembahagian kumpulan adalah mengikut yang tertera.
KUMP A - Poland, Greece, Russia, Czech Republic
KUMP B - Netherland, Denmark, Germany, Portugal
KUMP C -Spain, Italy, Croatia, Ireland
KUMP D - England,France,Sweden,Ukraine

Tumpuan pasti tertumpu kepada kumpulan B dimana banyak pasukan yang diminati awek-awek tergolong dalam kumpulan ini seperti Belanda,Jerman dan Portugal.

Euro pada tahun ini bermula pada 8 Jun 2012 di Poland dengan menampilkan perlawanan pertama tuan rumah bersama, Poland menentang Greece yang berkesudahan seri 1-1.

Pastinya Euro ini menjadi tumpuan rakyat dunia dan juga menjadi pemangkin kebangkitan ekonomi di kedai-kedai mamak di seluruh Malaysia. Sekian.

*Penulis adalah peminat Azzuri ataupun Itali. Tak kisah la takde player jambu pun tapi penulis minat dari zaman dahulukala lagi. Walaupun prestasi mereka agak..hurmmmmm

No comments:

Post a Comment